Energijska vrednost:
Skupno 1220 kcal:
32g beljakovin
111g ogljikovih hidratov
– Od tega 17g vlaknin
– Od tega 38g sladkorja
67g maščob
– Od tega nasičene 31g
– Od tega nenasičene 15g
Na ploščico 305 kcal:
8g beljakovin
28g ogljikovih hidratov
– Od tega 4g vlaknin
– Od tega 9,5g sladkorja
17g maščob
– Od tega nasičene 8g
– Od tega nenasičene 4g
Sestavine:
120g ovsenih kosmičev
2 žlici arašidovega masla
2 zliči medu
1 kokosova maščoba raztopljena v mikrovalovni pečici
Priprava: Vse sestavine zelo dobro z rokami pomešamo in naredimo kepico.
Položimo jo v skodelico, na peko papir in poljubno razgnetemo. Na koncu vstavimo v hladilnik za 1 uro. Narežemo na 4 ploščice.
Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči med drugimi vsebujejo tudi vitamin A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) in B6.
Velika vsebnost vitaminov B-kompleksa vam da veliko energije, poleg tega pa pomagajo ohranjati mišični tonus, skrbijo za nemoteno delovanje živčnega sistema, pomagajo pri dobri prebavi, poleg tega pripomorejo k zdravju las, jeter in oči.
Med
Med je naravna mešanica več vrst sladkorjev, največji del sta sadni in grozdni sladkor (fruktoza in glukoza), ki nas na hitro oskrbita z energijo.
Arašidovo maslo
V arašidovem maslu najdemo mononenasičene maščobne kisline, ki imajo pozitiven učinek na srce in ožilje, ter potek diabetesa.
Kokosova maščoba
Približno 7% maščobnih kislin v kokosu predstavlja kaprinska kislina. Po zaužitju se pretvori v monokaprin ki deluje antibakterijsko in protivirusno.
Kar 50% maščobnih kislin v kokosu zavzema lavrična kislina. Deluje protivirusno, protimikrobno, protibakterijsko ter antioksidativno.
Kokosovo olje vključuje tudi še linolno kislino. Ta zelo učinkovito prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.