Ali sploh vemo kaj je zeleni čaj ?

, Ali sploh vemo kaj je zeleni čaj ?
Kaj sploh je zeleni čaj ? 🍵
 
Vse vrste čaja, so narejene iz rastline camellia sinensis. Zeleni čaj je dobil ime po smaragdno zeleni barvi, ki nastane pri kuhanju teh nepredelanih, nefermentiranih listov.
 
Zeleni čaj sega 5000 let nazaj in ga običajno pijejo in gojijo v vzhodni Aziji, kjer so njegove zdravstvene lastnosti zelo cenjene.
Prednosti zelenega čaja lahko vključujejo:
 
1. Visoka vsebnost polifenolov, ki ščitijo telo pred boleznimi
2. Naravni stimulansi, vključno s kofeinom, lahko izboljšajo delovanje možganov
3. Okrepljen metabolizem
4. Ugoden učinek na uravnavanje krvnega sladkorja
5. Zmanjšano tveganje za bolezni srca
 
Prehranski profil zelenega čaja
 
V zelenem čaju ni nobene hranilne vrednosti v smislu makrohranil, vendar so glavne prednosti pijače v bioaktivnih spojinah, ki jih vsebuje.
 
Čaj, ki ga uporabljate, temperatura in čas namakanja pomembno vplivajo na ravni teh spojin. Toplo in sobne temperature so najboljše za ohranitev antioksidantnih spojin, zato pustite, da se kuhana voda nekoliko ohladi, preden prelijete čajne liste, ali filtre in namočite 2-3 minute.
 
Katerih je 5 najboljših zdravstvenih koristi zelenega čaja?
 
1. ✅Visoka vsebnost zaščitnih polifenolov
 
Znano je, da spojine, imenovane polifenoli, ščitijo telo pred boleznimi in pomembno prispevajo k zdravi in uravnoteženi prehrani. Te antioksidativne spojine najdemo v široki paleti sadja, zelenjave in drugih nepredelanih živil. Zeleni čaj ima številne koristi za zdravje, mnoge od njih pripisujemo dejstvu, da je večinoma nepredelan in je bogat s temi rastlinskimi spojinami. Glavne bioaktivne spojine v zelenem čaju so flavonoidi, najmočnejši pa so katehini in epigalokatehin galat (EGCG).
 
2. ✅Lahko poveča delovanje možganov
 
Zeleni čaj vsebuje številna naravna poživila, vključno s kofeinom, ki lahko kljub temu pomaga ohranjati budnost in osredotočenost, čeprav ni tako visoka kot kava. Poleg tega je zeleni čaj vir aminokisline L-teanin, ki deluje sproščujoče; to počne s povečanjem možganskih kemikalij, ki izboljšujejo razpoloženje, vključno z GABA, dopaminom in serotoninom. Koristni polifenoli zelenega čaja lahko pomagajo tudi pri upočasnitvi učinkov staranja na možgane.
 
3. ✅Lahko pospeši izgorevanje maščob
 
Nekatere raziskave kažejo, da lahko zeleni čaj pospeši metabolizem in poveča izgorevanje maščob. Menijo, da je to posledica naravnih termogenih lastnosti, ki jih zagotavljajo kofein in rastlinske spojine, kot so katehini.
 
4. ✅Lahko podpira nadzor krvnega sladkorja
 
Študije kažejo, da lahko zeleni čaj izboljša občutljivost za inzulin in posledično ugodno vpliva na nadzor krvnega sladkorja.
 
5. ✅Lahko zmanjša tveganje za bolezni srca
 
Raziskave kažejo, da je zeleni čaj koristna pijača za pomoč pri zmanjševanju tveganja za bolezni srca in z njimi povezanih stanj, kot je možganska kap. Eden od načinov, kako lahko pomaga, so njegovi ugodni učinki na uravnavanje holesterola.
 
Ali je zeleni čaj varen za vse?
 
Če so vam diagnosticirali anemijo zaradi pomanjkanja železa, se morate zavedati, da tako kot drugi čaji tudi zeleni čaj vsebuje naravne spojine, imenovane tanini. Te spojine ovirajo absorpcijo železa – zato je koristno, da se izogibate pitju čaja ob obroku, bogatem z železom, in ga pustite vsaj eno uro pred pokuritvijo.
 
Zaradi blagodejnih učinkov zelenega čaja številni izdelki za »zdravje« vsebujejo sledi zelenega čaja. Vendar pa obstajajo omejeni dokazi, ki kažejo, da so ti izdelki učinkoviti. Če nameravate zeleni čaj uporabljati v medicinske namene, se obrnite na svojega osebnega zdravnika, da zagotovite, da lahko to storite brez tveganja za svoje zdravje.
 
Če ste občutljivi na kofein, je priporočljivo omejiti skupno število kofeinskih pijač, ki jih popijete na dan. Preveč kofeina lahko moti spanec in pri nekaterih ljudeh poveča tesnobo, če je to za vas pomembno, poskusite zmanjšati vnos in si prizadevajte, da zadnjo pijačo s kofeinom popijete približno ob 12. uri.
 
Uživajte ob skodelici čaja.

Dodaj odgovor