Ali je jajce res popolno živilo ?

, Ali je jajce res popolno živilo ?

Jajca veljajo za »popolne beljakovine«, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v količinah, ki jih vaše telo potrebuje. S šestimi grami na kos bodo zagotovo prispevali k vašim ciljem glede izgradnje mišic, hkrati pa vam bodo zagotovili zdrave maščobe in druga mikro hranila, kot so vitamin D, riboflavin in vitamin B12.

✅VITAMIN D
Je v maščobi topen vitamin, za katerega je že dolgo znano, da pomaga telesu absorbirati in zadrževati kalcij in fosfor; oba sta kritična za izgradnjo kosti. Tudi laboratorijske študije kažejo, da lahko vitamin D zmanjša rast rakavih celic, pomaga pri nadzoru okužb in zmanjša vnetja v telesu.

✅Vitamin B2 oz. Riboflavin
Riboflavin zmanjšuje oksidativni stres in vnetje živcev, ki prispevata k migrenskim glavobolom. Vitamin je potreben tudi za normalno delovanje mitohondrijev; migrene so včasih posledica mitohondrijskih nepravilnosti v možganih.

✅B12
neposredno ne zagotavlja energije, daje pa telesu orodja, ki jih potrebuje za pretvorbo molekul hrane v energijo. Zaužitje priporočene dnevne količine B12 lahko torej pomaga zagotoviti, da je telo sposobno proizvesti energijo, ki jo potrebuje za vse, kar potrebujete.

💬Pravzaprav so bile prejšnje prehranske smernice stroge do jajc, najnovejše pa pravijo, da so spet na jedilniku.

🔴Zdaj je čas, da se otresete navade metanja zlatega rumenjaka. Poleg tega, da je dober vir beljakovin, rumenjak vsebuje za srce zdravo maščobo, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami. Rumenjak vsebuje tudi lutein, skupaj s holinom in selenom. Lutein pomaga ohranjati elastičnost in navlaženost kože, dokazano pa je tudi, da pomaga preprečevati nastajanje oblog v arterijah. Če vas skrbi nasičena maščoba, preverite številke. S približno 1,6 grama nasičenih maščob na veliko jajce je to 8 odstotkov priporočenega dnevnega maksimuma. Skratka, brez skrbi – pojejte.
3-6 jajc na dan

Dodaj odgovor